Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Διάβασα το βιβλίο του Robert Greene «The 48 Laws of Power»
και από τις 452 σελίδες του κράτησα τις παρακάτω σημειώσεις.  
                                                    Ζέττη Βαρδάκη

Πρόλογος:

       Η Δύναμη δεν είναι κάτι που μπορείς να πάρεις αψήφιστα. Το παιχνίδι της Δύναμης είναι τεχνική παραπλάνησης, γοητείας, εξαπάτησης και εξευγενισμένης στρατηγικής με στόχο την εξουσία. Είναι ένας πολιτισμένος πόλεμος. Όπως έλεγε ο Ναπολέων:
«Κρύψε το σιδερένιο χέρι σου μέσα σ’ ένα βελούδινο γάντι»

Για να είσαι Δυνατός πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, κυρίως τον Θυμό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ασκηθείς στην υπομονή. Να μην αφήνεις την Αγάπη και την Τρυφερότητα να επηρεάζουν τα σχέδια και την στρατηγική σου. Όταν θέλεις δύναμη δεν μπορείς να είσαι καλός.  Όπως έλεγε και ο Νικολό Μακιαβέλλι:
«Αυτόν που προσπαθεί να είναι καλός θα τον συντρίψουν οι κακοί.
      Γι αυτό ο Ηγεμόνας που θέλει να διατηρήσει την εξουσία του πρέπει να ξέρει
      πώς να είναι κακός και να χρησιμοποιεί ή να συγκρατεί  αυτήν του την γνώση
                               ανάλογα με την περίσταση»
       
         Για να είσαι Δυνατός πρέπει να είσαι πάντοτε σε εγρήγορση για το μέλλον. Το παρελθόν να το σκέφτεσαι μόνο για να παίρνεις διδάγματα. Μην αφήνεις τον πόνο ή την μνησικακία από αυτά που σε πλήγωσαν στο παρελθόν να σε αποδυναμώνουν, αλλά να μην επιτρέψεις ποτέ στον εαυτό σου να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

          Για να είσαι Δυνατός να προσέχεις:
Αυτούς που θέλουν να δείχνονται αδύναμοι, αφελείς και αθώοι, είναι απλώς πονηροί και χειριστικοί.
Αυτούς που διεκδικούν ισότητα για όλους, αυτούς απλά δεν τους συμφέρει η αξιοκρατία.
Αυτούς που διακηρύσσουν την εντιμότητα και την ευθύτητά τους, δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

         Το παιχνίδι της Δύναμης και της Εξουσίας απαιτεί :
Να φοράς μάσκα, αυτήν που απαιτεί κάθε φορά η περίσταση, και να εξαπατάς σαν τον Οδυσσέα.
Να μετράς σε κάθε ενέργεια το αποτέλεσμα και το κόστος του για σένα.
Να μην αναλώνεσαι ψάχνοντας τις προθέσεις των άλλων και μην ασχολείσαι με τις υποθέσεις τους, γιατί ο χρόνος που θα είσαι δυνατός είναι μικρός και οι ευκαιρίες της ζωής περιορισμένες.
Να  ψυχολογείς τους ανθρώπους, και τους πιο κοντινούς σου.
Να κινείσαι με παραπλανητικές πλάγιες κινήσεις για να μην καταλαβαίνουν οι άλλοι  το στόχο σου.
Να ακολουθείς τους 48 Νόμους της Δύναμης  


«Οι 48 Νόμοι της Δύναμης»:
1.            Μη λάμπεις περισσότερο από τους πιο πάνω στην ιεραρχία, άφησέ τους να νομίζουν ότι υπερτερούν. Αν φαίνεσαι ικανότερος, θα νιώσουν φοβισμένοι και ανασφαλείς με τραυματισμένη τη ματαιοδοξία και την αυτοπεποίθησή τους· αυτό δεν σε συμφέρει. Μόνο την κατάλληλη ώρα να δείξεις πόσο καλύτερος είσαι και να τους αφήσεις να πέσουν χωρίς να τους  λυπηθείς. Αυτοί δεν θα σε λυπόντουσαν.
2.             Μην εμπιστεύεσαι τους φίλους, γιατί ζηλεύουν, υποκρίνονται και αποδεικνύονται αγνώμονες και (στο όνομα της φιλίας) ενοχλητικοί. Αντίθετα ένας εχθρός που χρειάζεται βοήθεια είναι πιο αξιόπιστος, γιατί θα θέλει να αποδείξει ότι έχει (δήθεν) αλλάξει. Από έναν εχθρό δεν έχεις να φοβάσαι πολλά γιατί φυλάγεσαι. Και για έναν άλλο λόγο είναι χρήσιμοι οι εχθροί, σου ξυπνάνε την ανταγωνιστικότητα και την επιθετικότητα για να μην αποκοιμιέσαι.
3.           Μην αποκαλύπτεις τις προθέσεις σου. Μη δείχνεις τα αισθήματά σου. Μη λες την πραγματική σου γνώμη. Μην είσαι ειλικρινής. Αλλά να δείχνεις ειλικρινής και καλός για να αποπροσανατολίζεις τους πάντες.  Έτσι δεν αφήνεις στον άλλο χρόνο για να ετοιμάσει την άμυνά του. Όταν θα έχεις νικήσει, ακόμη κι αν υποψιάζονται ότι τους ξεγέλασες, δεν θα είναι βέβαιοι.
4.           Μη μιλάς πολύ. Τα λίγα λόγια εντυπωσιάζουν και φοβίζουν. Τα πολλά σε δείχνουν προσιτό και ευάλωτο. Άφηνε τους άλλους να λένε πολλά και να εκτίθενται. Υπάρχει και η αντίθετη τακτική: Να μιλάς πολύ, χωρίς να λες τίποτα αποκαλυπτικό, έτσι αποπροσανατολίζεις και παραπλανάς.
5.         Ακρογωνιαίος λίθος της δύναμης είναι η φήμη σου. Η φήμη κτίζεται αργά, αλλά όταν εδραιωθεί σε περιβάλλει σαν αύρα που προχωρά μπροστά από σένα και γεμίζει με δέος τους αντιπάλους σου. Γι’ αυτό να προστατεύεις την φήμη σου με τις πράξεις σου και τις επιλογές σου σε όλα τα επίπεδα. Για τους ίδιους λόγους αντιστρόφως να υπονομεύεις την φήμη του αντιπάλου σου.  
6.          Να ξεχωρίζεις. Δεν έχει σημασία αν σε φθονούν, αν τους κάνεις να είναι έτοιμοι να σου επιτεθούν, πιο  καλά να σου επιτίθενται παρά να σε αγνοούν. Να δείχνεις ανώτερος χωρίς να δίνεις ακριβή αναφορά για το ποιος είσαι και τι κάνεις. Να μην ανοίγεις όλα τα χαρτιά σου ούτε στους  κοντινούς σου. Να μη σταματάς να γίνεσαι μαγνήτης του ενδιαφέροντος. Αν νιώσεις ότι σε ανταγωνίζεται κάποιος, μη του δώσεις σημασία για να τον μειώσεις στα μάτια των άλλων.
7.          Να αφήνεις τους άλλους να δουλεύουν για σένα. Θα γλυτώσεις χρόνο και θα έχεις κέρδος χωρίς κόπο. Μπορεί να είναι άδικο, αλλά οι νόμοι της δύναμης είναι ίδιοι με τους νόμους της ζούγκλας. Αν κάποιος ιεραρχικά ανώτερος κάνει το ίδιο σε βάρος σου, κάνε πως δεν καταλαβαίνεις αλλά μάζεψε στοιχεία για να αποδείξεις την κατάλληλη στιγμή ότι το δήθεν έργο του είναι κλεμμένο.
8.          Άφησε τους αντιπάλους να κάνουν την πρώτη επιθετική κίνηση. Άφησέ τους να νομίζουν ότι σε αιφνιδιάζουν, ενώ εσύ  είσαι προετοιμασμένος και περιμένεις. Γενικά μη κάνεις το λάθος να ανοίγεις πολλαπλά μέτωπα προσπαθώντας να προλάβεις τις επιθέσεις των αντιπάλων σου, γιατί θα εξαντλήσεις τις  δυνάμεις σου. Άφησε αυτό το λάθος για τους αντιπάλους σου. Αν πάλι η περίσταση επιβάλλει να επιτίθεσαι γρήγορα, να φροντίσεις να  αιφνιδιάσεις τον αντίπαλο και να τον βάλεις σε θέση άμυνας.
9.         Μη χάνεις χρόνο με λόγια. Οι νίκες δεν κερδίζονται με επιχειρήματα, αλλά με πράξεις. Τα λόγια είναι χρήσιμα μόνο όταν θέλεις να παραπλανήσεις ή να αποπροσανατολίσεις ή να καμουφλάρεις κάτι που δεν σε συμφέρει να αποκαλυφθεί.
10.      Να αποφεύγεις τους μοχθηρούς, τους ζηλόφθονες, τους εμπαθείς και τους κακούς, γιατί τραβάνε σαν μαγνήτες πάνω τους την πτώση και την μεταδίδουν σαν επικίνδυνο μεταδοτικό μικρόβιο. Από την άλλη μη  ξεχνάς ότι και η καλή τύχη είναι κολλητική, γι’ αυτό να συναναστρέφεσαι τυχερούς κι ευτυχισμένους ανθρώπους.
11.      Όσο οι άνθρωποι εξαρτούν την ευτυχία τους και την ευημερία τους από σένα  είσαι δυνατός. Όσο σε  υπακούν και μόνο με την απειλή ότι θα τους αφήσεις είσαι δυνατός. Όσο τους διδάσκεις είσαι δυνατός. Γι’ αυτό ποτέ μη διδάξεις σε κανένα τόσα, ώστε να μην εξαρτάται πια από σένα. Η δύναμή σου σού εξασφαλίζει την ανεξαρτησία σου. Δεν έχει σημασία αν σε αγαπούν, σημασία έχει να σε φοβούνται, να σε σέβονται να μη σε θεωρήσουν ποτέ αντικαταστατό και αναλώσιμο.
12.       Μη ξεχνάς την τέχνη της παραπλάνησης. Και τους πιο φιλύποπτους ή σκληρούς ανθρώπους μπορείς να τους αποκοιμίσεις, να τους αφοπλίσεις και τελικά να τους χειραγωγήσεις με μια πράξη απέναντί τους που θα δείχνει μεγαλόψυχη, ειλικρινής και έντιμη, μια πράξη που θα λειτουργήσει ως προκάλυμμα καπνού για τις πραγματικές σου προθέσεις. Μην έχεις τύψεις γιατί στόχος είναι η δύναμη!
13.     Μη ζητάς βοήθεια στο όνομα της φιλίας ή της υποχρέωσης. Δεν θα πετύχεις τίποτα. Ο άλλος θα σε ακούσει μόνο εάν αυτό που του ζητάς  τον συμφέρει ή κολακεύει την ματαιοδοξία του. Αυτό το κάτι πρέπει να το βρεις, να το μεγιστοποιήσεις και να του το προβάλεις όταν πας να ζητήσεις την βοήθειά του.  Έχοντας συνείδηση του τι κάνεις και γιατί το κάνεις, την ώρα που θα ζητάς βοήθεια θα ξέρεις ότι εσύ είσαι ο δυνατός κι ο άλλος το μέσον για να πετύχεις τα σχέδιά σου.
14.   Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν διάθεση να σου αποκαλύψουν τις πραγματικές τους σκέψεις, προθέσεις, συναισθήματα και σχέδια. Μόνο με κόλπα μπορείς να εκμαιεύσεις την αλήθεια, όπως : Εξομολογήσου σε κάποιον κάτι ασήμαντο για να τον παρασύρεις να σου εξομολογηθεί κάτι αποκαλυπτικό. Εξόργισέ τον και θα δείξει τον πραγματικό του εαυτό. Αποκάλυψέ του ένα δήθεν μεγάλο μυστικό και παρακολούθησε πότε και σε ποιον θα το «ψιθυρίσει». Αντιθέτως για να μην αποκαλυφθούν οι δικές σου προθέσεις, δίνε σε όλους πολλές πληροφορίες ασήμαντες, αδιάφορες, ψεύτικες, αρκεί να είναι πολλές και θα έχεις πετύχει τον τέλειο αποπροσανατολισμό.
15.   Τον εχθρό σου να τον συντρίβεις ολοκληρωτικά. Αν τον αφήσεις μισοτελειωμένο, θα ανακάμψει γεμάτος εκδικητική μανία. Μη διστάσεις την τελευταία στιγμή, μη δείξεις στιγμιαία αδυναμία. Μη σκεφτείς ότι είναι καλύτερα να τον αφήσεις να φθαρεί μόνος του.
16.   Όταν είσαι σίγουρος ότι έχεις εδραιώσει τη θέση σου σε μια συναναστροφή, να αφήνεις να περνάνε λίγες μέρες που δεν θα εμφανιστείς. Εκείνες τις μέρες η απουσία σου θα γίνει αισθητή, οι άλλοι θα σε αποζητούν  και θα μιλάνε για σένα κι έτσι χωρίς να κάνεις τίποτα θα κερδίζεις δύναμη.
17.     Να είσαι εκ προθέσεως απρόβλεπτος. Το στοιχείο του απρόβλεπτου ταράζει και τρομάζει τους άλλους και αυτό σε κάνει πιο δυνατό. Αντιθέτως αν θέλεις να αποκοιμίσεις τον αντίπαλο να παριστάνεις τον προβλέψιμο και σταθερό.
18.   Μην απομονώνεσαι παρά μόνο πρόσκαιρα για να σκεφτείς και να ανασυγκροτήσεις τις δυνάμεις σου. Ανάμεσα στους ανθρώπους βρίσκεις πολύτιμες πληροφορίες, κάνεις χρήσιμες συμμαχίες και κυρίως είσαι πιο δύσκολος στόχος για τον εχθρό.
19.   Στον δρόμο για την κατάκτηση της δύναμης θα συναντήσεις διάφορους τύπους αντιπάλων και θυμάτων. Θα αποδειχθεί μοιραία επικίνδυνο για σένα αν τους αντιμετωπίζεις όλους το ίδιο (κανένας κυνηγός δεν χρησιμοποιεί την ίδια παγίδα για όλα τα θηράματα). Πιο επικίνδυνα είδη μέσα στη ζούγκλα είναι :  
-   Ο αλαζονικός και περήφανος. Είναι βίαιος και εκδικητικός. Θα τον καταλάβεις γιατί είναι ο τύπος που υπεραντιδρά σε κάθε προσβολή μικρή ή μεγάλη εκούσια ή ακούσια. Εάν την στήσεις σε τέτοιον άνθρωπο φύγε μακριά, γιατί θα θέλει να σε εκδικηθεί μέχρι να πεθάνει.
-   Ο ανασφαλής και δειλός. Πρόσεχε, δεν τον εντοπίζεις εύκολα γιατί πουλάει το ακριβώς αντίθετο προφίλ. Ένα στοιχείο που τον προδίδει είναι ότι αν του κάνεις μια πλάκα δεν θα γελάσει. Αυτό το είδος ανθρώπου όταν καταλάβει ότι τον εξαπατάς ή τον χρησιμοποιείς αρχίζει να σιγοβράζει και να σου δίνει μικρές επικίνδυνες δαγκωματιές που δεν θα προσέξεις και, αν δεν απομακρυνθείς, θα εξακολουθεί να δαγκώνει μέχρι να σε σκοτώσει. Γι’ αυτό χρησιμοποίησέ τον και φύγε.  
-   Ο φιλύποπτος· αυτόν είναι εύκολο να τον εξαπατήσεις και να στρέψεις τις υποψίες του αλλού, αλλά πρόσεχε μη γίνεις εσύ στόχος της καχυποψίας του.
-   Ο άνθρωπος φίδι. Είναι ευγενής αλλά ψυχρός, χωρίς αισθήματα, κρύβει τον θυμό του, υπολογίζει και περιμένει. Όταν τον βλάψεις δεν θα αντιδράσει αμέσως, αλλά  την ώρα που θα είναι έτοιμος να πάρει την εκδίκησή του θα είναι πολύ ψύχραιμος και κακός. Θα αναγνωρίσεις τον άνθρωπο φίδι από το πόσο υπολογιστικός και ραδιούργος είναι σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής. Πρόσεχε ιδιαίτατα το φίδι. Αν εξαπατήσεις φίδι ή πάτα το να το λειώσεις ή εξαφανίσου.
-   Ο βλάκας. Είναι ο τύπος που του λες ένα αστείο και δεν καταλαβαίνει πότε θα γελάσει. Ο βλάκας μπορεί να σε τρελάνει, γιατί εσύ που θα τον θεωρείς εύκολο θύμα θα στήνεις τις παγίδες σου κι αυτός θα ξεφεύγει απλά γιατί δεν θα παίρνει είδηση ότι κάτι τρέχει.
20.   Μη σπεύσεις να δεσμευθείς. Μείνε ελεύθερος και περιζήτητος. Αυτό μεταφράζεται σε δύναμη. Αν δεσμευτείς στοχεύοντας στο αντάλλαγμα, τουλάχιστον μη δεσμευθείς και συναισθηματικά. Όσο είσαι συναισθηματικά αδέσμευτος είσαι ευέλικτος, μπορείς και να αποδεσμευτείς όποτε νομίζεις, είσαι δυνατός.
21.   Αν θες να παγιδεύσεις ένα κορόιδο, προσποιήσου ότι είσαι μεγαλύτερο κορόιδο. Όταν θα το πιστέψει θα πάψει να σε φοβάται – ένα κορόιδο πάντα φοβάται – και τότε θα τον έχεις στο χέρι.
22.    Όταν η μάχη είναι εκ των προτέρων χαμένη να ξέρεις ότι για σένα τον δυνατό υπάρχουν οι εξής επιλογές: α) Να παραστήσεις τον μάρτυρα και να παλέψεις μέχρι ολικής ήττας. Λάθος, γιατί θα τα χάσεις όλα και θα δώσεις στον αντίπαλο την χαρά να δείξει την δύναμή του. β) Να παραδοθείς, ξέροντας μέσα σου ότι κάνεις απλά έναν ελιγμό. Έξυπνο, γιατί στερείς από τον αντίπαλο την χαρά της νίκης και έχει όλο τον χρόνο για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του. Γι’ αυτό μην υποκύψεις στην διάθεση να κάνεις τον μάρτυρα και να γίνεις σύμβολο, υποχώρησε και στόχευσε στην τελική νίκη.
23.   Να κρατάς τις δυνάμεις σου συγκεντρωμένες στο πιο δυνατό σου σημείο.
24.   Μη ξεχνάς ότι σκοπός σου η δύναμη. Την δύναμη την κερδίζεις μέσα από την χειραγώγηση και την παραπλάνηση των άλλων. Γι’ αυτό εφάρμοσε δοκιμασμένες τεχνικές, όπως την κρυψίνοια, την ψεύτικη προσήνεια και την ευγένεια, πίσω από τις οποίες θα συγκαλύπτεις τον εγωισμό, τον κυνισμό και την επικριτική σου διάθεση. Πρέπει να σε βλέπουν δυνατό, γι’ αυτό να δείχνεις άνετος και να μη ζητάς χάρες.  
25.   Να δημιουργήσεις τα προσωπεία σου και να παίζεις τους ρόλους που έχεις διαλέξει για τον εαυτό σου σαν να βρίσκεσαι διαρκώς ενώπιον κοινού. Τα προσωπεία σε καλύπτουν ώστε να μην εκτίθενται τα αισθήματα, οι αδυναμίες και οι κρυφές σκέψεις σου κι έτσι να αποπροσανατολίζεις  και να χαμελαιοντίζεις.
26.   Εσύ πρέπει πάντοτε να φαίνεσαι ευγενής, αλάνθαστος, επαρκής και ατσαλάκωτος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις κάποιον πρόχειρο για να φορτώνεται τα λάθη σου και να κάνει τις βρωμοδουλειές σου. Αν αυτό δεν σου φαίνεται δίκαιο, τότε  να ετοιμαστείς για τις συνέπειες. Και κάτι ακόμη, κάνει ζημιά στην εικόνα σου το να δείχνεις ότι πασχίζεις για να πετύχεις· πρέπει πάντα να σε φαντάζονται χαλαρό, ωραίο και άνετο.
27.    Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε κάποιον και σε κάτι. Ικανοποίησε Εσύ αυτή τους την ανάγκη και θα αποκτήσεις έναν αφοσιωμένο στρατό και τεράστια δύναμη ακολουθώντας μερικές απλές συνταγές: 1. Ο λόγος σου να είναι απλός για να είναι κατανοητός αλλά ασαφής για να έχει μαγεία, ενθουσιώδης για να συναρπάζει τους αναποφάσιστους και υποσχετικός για να τους κάνει να νιώθουν καλλίτερα. Θα σε λατρέψουν!  2. Να προσβλέπεις στο να ερεθίζεις τις αισθήσεις και την ψυχή τους, όχι τη σκέψη τους. Ο σκεπτικισμός είναι το τελευταίο πράγμα που σε συμφέρει. 3. Όταν ο κύκλος των οπαδών μεγαλώσει, οργάνωσέ τους σε ομάδες. Μέσα στην ομάδα αναβαπτίζεται η πίστη του οπαδού και ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια αμφισβήτησης. 4. Να δείχνεις ότι προσωπικά είσαι ανεξάρτητος, υπεράνω χρημάτων και αδιάφθορος και πως δήθεν δεν ασχολείσαι με το ταμείο της ομάδας. 5. Για να διατηρείς ζωντανό τον ζήλο των οπαδών σου φανάτισέ τους  δημιουργώντας  έναν φανταστικό εχθρό.
28.   Το θάρρος και το θράσος ξεχωρίζουν τον ηγέτη από την αγέλη, γι’ αυτό  μη δειλιάζεις, μη διστάζεις, μην αφήνεις περιθώριο να σου επιτεθούν, τόλμα, προκάλεσε, πες ψέματα, μπλοφάρισε δυνατά. Επειδή η μπλόφα είναι επικίνδυνο παιχνίδι, δοκίμασέ πρώτα σε εύκολα πράγματα, π.χ. διαπραγματεύσου μια τιμή και δες αν μπορείς τολμώντας και μπλοφάροντας να ρίξεις τον αντίπαλο.
29.   Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Γι’ αυτό, πριν βάλεις σε εφαρμογή ένα σχέδιο, να έχεις καταστρώσει το πλάνο σου μέχρι το τέλος, να έχεις υπολογίσει συνθήκες, εμπόδια, αντιξοότητες, απρόβλεπτα να έχεις μετρήσει τα όριά σου και να έχεις έτοιμες και τις εναλλακτικές σου. Μη κάνεις αστάθμητες κινήσεις πέραν του αρχικού σχεδιασμού. Προ πάντων μη κάνεις το λάθος να κάνεις όνειρα και να νομίζεις ότι κάνεις σχέδια.
30.   Αυτό που καταφέρνεις πρέπει να φαίνεται ότι σου βγαίνει αβίαστα, ότι είναι φυσικό, αυθόρμητο και πηγαίο. Κανείς δεν χρειάζεται να μάθει τι κόπο και προσπάθεια κατέβαλες, πόσες φορές ξεκίνησες πάλι από την αρχή. Το θέμα είναι να σε θεωρούν δυνατό και μοναδικό, όχι εργατικό.
31.    [ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ] 
 Στήσε το παιχνίδι, μοίρασε τα φύλλα και άφησέ τους παίχτες με την ψευδαίσθηση ότι είναι ελεύθεροι να παίξουν. Μόνο που όλη την ώρα εσύ θα πιέζεις και θα σπρώχνεις, δεν θα τους δίνεις χρόνο να ψάξουν τις επιλογές τους, θα τους παγιδεύεις με νόθα διλήμματα στημένα με τρόπο που θα θέλουν να ποντάρουν τα ρέστα τους πάνω σου. Απ’ αυτό το ψέμα θα βγεις Δυνατός με ισχυρή λαϊκή εξουσία που θα αποθαρρύνει τις αντιδράσεις των αντιπάλων σου.
32.     [ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ]
 Δώσε στους ανθρώπους ένα ωραίο παραμύθι που θα τους δώσει ελπίδα και να είσαι βέβαιος ότι θα αποκτήσεις τεράστια δύναμη. Μη κάνεις το λάθος να τους πεις την αλήθεια, για παράδειγμα μη τους πεις ότι για την κακοτυχία τους ευθύνονται οι ίδιοι και ότι τώρα πρέπει να στρωθούν να δουλέψουν, να κάνουν θυσίες και να δείξουν σύνεση. Μη τους μιλήσεις για όρια και δεσμεύσεις. Από σένα περιμένουν να τους υποσχεθείς ότι έχεις το μυστικό για μια γρήγορη μεταστροφή της κατάστασης χωρίς θυσίες και δουλειά. Να θυμάσαι ότι είναι έτοιμοι να πιστέψουν το ψέμα σου, γιατί  είναι σαγηνευτικό, εύγεστο, εύπεπτο, μαγικό, ενώ η αλήθεια είναι αποκρουστική και την μισούν.  Πρόσεχε μόνο μην υποψιαστούν ότι δεν πιστεύεις το παραμύθι σου. Η εικόνα σου προς τα έξω πρέπει να δείχνει ένα οικείο αγαπητό πρόσωπο που έχει τον άσσο στο μανίκι και θα τον βγάλει την κρίσιμη στιγμή. Μην είσαι αφελής, μη ρωτάς «ποιον άσσο», «ποιο μανίκι», δεν έχει σημασία· σημασία έχει να έχεις δύναμη κι ας στηρίζεται πάνω στα καλοπλασσαρισμένα σου ψέματα και στις ψευδαισθήσεις των αφελών.
33.     Αντί να παλεύεις για να κάμψεις τις αντιστάσεις και τις άμυνες των αντιπάλων σου, βρες το ευαίσθητο σημείο τους, την κερκόπορτα στο κάστρο τους για να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Γι’ αυτό να παρακολουθείς την γλώσσα του σώματος και τις συμπεριφορές τους, να προσέχεις τα τυχαία μισόλογα, τις ξαφνικές εξομολογήσεις και τα ξεσπάσματα που βγάζουν στην επιφάνεια κρυμμένα παιδικά τραύματα, πληγωμένα αισθήματα, αδυναμίες, απωθημένα,  ανασφάλειες, φοβίες, ανομολόγητα πάθη και μαύρα συναισθήματα.  Ό, τι ξέρεις σε βάρος αντιπάλων και ανταγωνιστών σε κάνει πιο Δυνατό.
34.     Αν θέλεις οι άλλοι να σε βλέπουν ως ανώτερο και ως φυσικό ηγέτη να έχεις μεγαλοπρέπεια στην εμφάνιση και στη συμπεριφορά και αυτοπεποίθηση. Όταν τοποθετείς τον εαυτό σου ψηλά και διεκδικείς πολλά με μεγαλοπρέπεια και αυτοπεποίθηση (όχι αλαζονεία), θα πετύχεις τα περισσότερα και κάποια στιγμή θα τα πετύχεις όλα. Απέναντι στους ανωτέρους σου να είσαι άνετος, για να τους δείχνεις ότι δεν υπάρχει αγεφύρωτη απόσταση μεταξύ σας. Να τους κάνεις να σε υπολογίζουν.
35.     Μη δείχνεις βιασύνη κι ανυπομονησία. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το σωστό timing, που σημαίνει ότι πρέπει να οσμίζεσαι τις εξελίξεις και να ενεργείς δυνατά την ώρα που πρέπει. Εάν κάποια στιγμή τα πράγματα στραβώσουν, άρχισε να παίζεις καθυστερήσεις. Με τους αντιπάλους σου να κάνεις το αντίθετο, να τους σπρώχνεις να κινηθούν όταν το timing δεν τους ευνοεί και να τους καθυστερείς όταν τους ευνοεί. 
36.    Σε κάθε περίσταση να δείχνεις ανωτερότητα, που σημαίνει: Να μη δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε κάτι μικρό, γιατί αυτομάτως το κάνεις μεγάλο, και να μη φανείς ότι ασχολείσαι με έναν κατώτερο που σε προκαλεί, γιατί  αυτομάτως τον καθιστάς σημαντικό. Όλα αυτά να τα ρυθμίζεις παρασκηνιακά. Να μην επιδιώξεις ανοιχτό πόλεμο με τους εχθρούς σου, γιατί αυτό και μόνο θα τους δώσει αξία. Άφησέ τους να λυσσάνε, δείξε στους άλλους ότι τους περιφρονείς και «εξόντωσέ» τους με τον κατάλληλο τρόπο την κατάλληλη στιγμή. Να μάθεις να αποστρέφεσαι και να δείχνεις απαξία σε ό, τι δεν μπορείς να έχεις, γιατί, αν μπεις στην διαδικασία να αρχίσεις να αγωνίζεσαι για κάτι άπιαστο, θα γίνεις σκλάβος μιας άγονης επιθυμίας και θα ταπεινωθείς.  
37.   Δώσε στους ανθρώπους θέαμα, τρελαίνονται για θέαμα. Και συμβολισμούς, μαγεύονται από τους συμβολισμούς. Για παράδειγμα το όνομά σου μπορεί να γίνει σύμβολο και σήμα κατατεθέν. Άλλωστε, γιατί να προσπαθήσεις να διεισδύσεις στη σκέψη των ανθρώπων - χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις - όταν μπορείς πανεύκολα να διεισδύσεις στο θυμικό τους και να πετύχεις το στόχο σου, δηλαδή την Δύναμη;
38.    Μπορείς να είσαι αντισυμβατικός στη σκέψη σου, αλλά δεν πρέπει να είσαι αντισυμβατικός στη συμπεριφορά σου, γιατί οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι θέλεις να το παίξεις ανώτερος και από κακία θα σε απορρίψουν. Συνεπώς, κράτα τις ιδέες σου, αλλά μπροστά στο κοινό σου να φοράς προσωπείο. Μη δυσανασχετείς γι’ αυτό. Να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος που συμβιβάζεται είναι ευφυής, είναι εκείνος που τελικώς κατακτά την Δύναμη που θα του επιτρέψει να μην συμβιβαστεί ποτέ ξανά!   
39.      Δεν είναι κακό να εκδηλώσεις κάποια στιγμή την οργή σου για να δείξεις ποιος έχει τη δύναμη. Όμως ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα θυμού απέναντι στους αντιπάλους σου επειδή υποψιάζεσαι ότι σε υπονομεύουν, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος που θα επιβεβαίωνε ότι δεν αισθάνεσαι άτρωτος και δυνατός. Αντιστρόφως, να παίζεις με τα συναισθήματα των αντιπάλων σου με στόχο να τους κάνεις να χάσουν τον αυτοέλεγχο και να διαταράξουν μόνοι τους την επιφανειακή ηρεμία που
συγκαλύπτει τα κρυφά τους σχέδια εναντίον σου. Αυτοί θα χάσουν, ενώ εσύ θα παραμείνεις κυρίαρχος του παιχνιδιού.
40.     Μη μπερδεύεις την δύναμη με το χρήμα. Ο δυνατός το χρήμα το κυκλοφορεί για να του φέρει περισσότερη δύναμη, δεν το συσσωρεύει. Πάντα μετράει το κόστος ενός πράγματος σε χρήμα, αλλά όχι μόνο σε χρήμα, το μετράει και σε χρόνο και σε αξιοπρέπεια και σε ψυχική ηρεμία. Γι’ αυτό πληρώνει και δεν θέλει υποχρεώσεις. Δεν κυνηγάει πώς θα κερδίσει πενταροδεκάρες. Δεν πιστεύει στο εύκολο χρήμα. Δεν δουλεύει όταν δεν τον πληρώνουν. Δεν δέχεται καλέσματα από ψυχοπαθείς που θέλουν κοινό. Δέχεται και κάνει δώρα ως ίσος προς ίσον. Είναι γενναιόδωρος για να τον βλέπουν οι άλλοι ως δυνατό και να εκτιμούν την φιλία του.
41.     Αν έχεις δυνάμεις διαχώρισε την πορεία σου από τους προγόνους ή τους προκατόχους σου. Ακολούθησε δική σου στρατηγική και διάλεξε πεδία που δεν είχαν διεισδύσει εκείνοι για να μη μπορεί κανείς να σε συγκρίνει μαζί τους. Φρόντισε πάντως μεγαλώνοντας να μην χάσεις την ορμή σου και να μην αρχίσεις να μοιάζεις με τους παλιούς. 
42.    Τι κάνεις όταν βλέπεις να αναφύεται από το πουθενά ένας αλαζόνας τακτικιστής αντίπαλος που υποκινεί την μάζα εναντίον σου; Μη τον υποτιμήσεις και μη τον αγνοήσεις. Η μάζα τον αγαπάει γιατί της αρέσει και γιατί της λέει ωραία παραμύθια με λόγια απλοϊκά και καταγγελτικά  που ακουμπάνε στην καρδιά του κάθε πικραμένου. Όσο βρίσκεσαι ακόμη σε θέση ισχύος, μη τον αφήσεις ανενόχλητο να σπέρνει δυσαρέσκεια και να προκαλεί ανησυχία εναντίον σου. Βγες απέναντί του ανοιχτά ή ύπουλα, δεν έχει σημασία, σημασία έχει να μη του δώσεις ευκαιρία να γίνει το μάτι του τυφώνα που αργότερα θα καταστρέψει τα πάντα. Αντιμετώπισέ τον με τα δικά σου όπλα. Στρίμωξέ τον σαν τον βασιλιά στη σκακιέρα, ώστε να μη μπορεί να κάνει κινήσεις και ελιγμούς. Κάνε ρουά ματ και πάρε την παρτίδα. Και, για να μη χρειαστεί να «ξαναπαίξεις» μαζί του, φρόντισε να δουν όλοι πόσο γυμνός ήταν αυτός που ήθελε να γίνει βασιλιάς. Μην ασχοληθείς με την αγέλη που έφτιαξε, γιατί ακέφαλη πια και απογοητευμένη θα αυτοδιαλυθεί.
43.    Φίλοι και σύμμαχοι χωρίς συμφέρον δεν υπάρχουν και δεν θα τους κερδίσεις προβάλλοντας την δύναμη και την ανωτερότητά σου, αντιθέτως θα εισπράξεις αντιπάθεια και μίσος. Συνεπώς τους ανθρώπους που χρειάζεσαι να τους κατακτήσεις ψυχολογικά και πνευματικά με  τέχνη: πλησίασε τον καθένα ξεχωριστά, άκουσέ τον, βρες πώς σκέπτεται, πώς αντιδρά και πού υστερεί, παίξε με τις ελπίδες, τους φόβους, τα μίση και τα πάθη του, γίνε ο άνθρωπος του και κυρίως να τον έχεις πάντοτε από κοντά.
44.     Για να εξουδετερώσεις έναν ισχυρό αντίπαλο ή να τον αποκοιμίσεις ή να τον αιφνιδιάσεις.
45.     Οι άνθρωποι λένε ότι είναι υπέρ των αλλαγών αλλά στην πραγματικότητα τις αποστρέφονται. Το παρελθόν είναι πολύ ισχυρό στην συνείδηση των περισσοτέρων. Συνεπώς να περνάς τις αλλαγές ως βελτιωτικές ρυθμίσεις όχι ως κάτι που αντιστρατεύεται το παλιό.
46.     Η επιτυχία και η δύναμη αναπόφευκτα προκαλούν φθόνο. Δεν είναι ανάγκη να προκαλείς τους άλλους αλλά ούτε να προσπαθήσεις να κατευνάσεις τον φθόνο τους δείχνοντάς καλοσύνη. Και ακόμα, μη δώσεις ευκαιρία σε κάποιον που σε φθονεί να γίνει δυνατός.
47.      Η ώρα της νίκης είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί η απληστία, η αλαζονεία και η αυτοπεποίθηση να σε παρασύρουν σε κινήσεις που δεν έχεις σχεδιάσει. Εκείνη τη στιγμή χρειάζεσαι αυτοσυγκέντρωση και εκτίμηση της νέας κατάστασης  με τη σκέψη ότι στη νίκη σου βασικό ρόλο έπαιξαν ο σχεδιασμός και η στρατηγική συνυποβοηθούμενες πάντοτε από την τύχη σου και την ορμή σου, όχι το αντίθετο.  
48.     Μην είσαι δογματικός γιατί θα είσαι προβλέψιμος. Αντίθετα να είσαι απρόβλεπτος, να προσαρμόζεσαι γρήγορα στις νέες συνθήκες και να αλλάζεις  κάθε φορά  τακτική αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους. Έτσι θα κλέψεις την δύναμη απ’ αυτούς που την έχουν τώρα και με τα χρόνια έχουν κολλήσει σε ανελαστικούς κανόνες και δόγματα. Αλλά πρόσεχε μη τους μοιάσεις μεγαλώνοντας. Χάραξε τον δικό σου δρόμο και αγνόησε αυτούς που πάνε να σε μπλοκάρουν με δήθεν «απαράβατους νόμους» και «ακλόνητες φιλοσοφίες», γιατί τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016


Η Animal Farm υποδέχεται το “1984”


Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

 Φεβρουάριος 2016. Μέσα σ’ αυτήν την πολιτική συγκυρία μαζοχιστικά ξαναδιαβάζω George Orwell και οι λέξεις του παίρνουν άλλη διάσταση, στις σκέψεις του αναγνωρίζω τις σκέψεις μου· κι εκείνος σαν να το ήξερε αυτό δεκαετίες πριν είχε γράψει: “though such were her thoughts she lacked words bent to a severe discipline of meaning, stripped to the bareness of terror”. Δυο μέρες και δυο νύχτες διαβάζω, κρατάω σημειώσεις και γράφω. Σε λίγο το πρόπλασμα ενός περίεργου κειμένου είναι έτοιμο και  σε μερικές μέρες ένα ολοκληρωμένο κείμενο θα έχει γεννηθεί. Στο τέλος I asked myself : “For whom are you writing this?” “For the Future” I thought.
Α. Η Animal Farm υποδέχεται το “1984” (πρόπλασμα)

“All animals are equal, but some animals are more equal than others” είπαν τα γουρούνια και διεκδίκησαν την εξουσία. Λόγω κομμουνιστικών καταβολών ήταν σίγουρο ότι δεν σέβονταν και πολύ την δημοκρατία αλλά  υποσχέθηκαν διάφορα ευχάριστα. Τα άλλα ζώα εξαπατήθηκαν εύκολα καθώς  “between freedom and happiness for the great bulk of mankind happiness is better” Έτσι το “1984” ενέσκηψε στην “Animal Farm”
Tα γουρούνια τσιρίζοντας αγενώς εγκαταστάθηκαν μεγαλοπρεπώς στην εξουσία, ενώ τα υπόλοιπα ζώα τραγουδούσαν “Beasts of EnglandOf the golden future time”. Φυσικά οι χρυσές μέρες αργούσαν πολύ, αλλά τουλάχιστον τα ζώα νόμιζαν ότι έχουν αξιοπρέπεια (!!!!) if they were hungry, it was not from feeding tyrannical human beings; if they worked hard, at least they worked for themselves.”
Από την πρώτη στιγμή τα γουρούνια ενστικτωδώς έδειξαν την εχθρότητά του προς την παιδεία.  Αλλά αφού ήταν υποχρεωμένοι να ανέχονται το εκπαιδευτικό σύστημα, έπρεπε να το κάνουν ακόμη χειρότερο ώστε να μη μαθαίνει κανείς τίποτα, “there will be no art, no literature, no science”.  Έτσι θα υπάρχει ωφέλιμος χρόνος για να καλλιεργηθεί η Νέα Γλώσσα. Τι ήταν η Νέα Γλώσσα και τι σκοπό εξυπηρετούσε θα το καταλάβεις αμέσως από την παρακάτω αποστροφή του λόγου:
It's a beautiful thing, the destruction of words. The whole aim of Newspeak is to narrow the range of thought. In the end we shall make thought-crime literally impossible, because there will be no words in which to express it. Every concept that can ever be needed will be expressed by exactly one word, with its meaning rigidly defined and all its subsidiary meanings rubbed out and forgotten.
The process will still be continuing long after you and I are dead. Every year fewer and fewer words, and the range of consciousness always a little smaller. Has it ever occurred to you that by the year 2050, at the very latest, not a single one will be alive who could understand such a conversation as we are having now? The whole climate of thought will be different. In fact, there will be no thought, as we understand it now. Political orthodoxy means not thinking - not needing to think. Political orthodoxy is unconsciousness. Unconsciousness is peace, because until they become conscious they will never rebel, and until after they have rebelled they cannot become conscious.”
Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί το Νέο Πρόγραμμα “Not ThinkingNot feeling”,  τα γουρούνια θα έπρεπε να διαχειριστούν την Σκέψη, το Συναίσθημα, τη Συνείδηση, την Μνήμη, τα Ένστικτα, την Αντίδραση, επιστρατεύοντας φυσικά τους τρόπους των γουρουνιών. Δηλαδή:
°      Αμάθεια, “Ignorance is strength” ran the Party slogan. Η άγνοια είναι δύναμη, εννοείται δύναμη του Κόμματoς.
°      Διγλωσσία, to hold simultaneously two opinions which cancelled out each other, as that “Until they became conscious they will never rebel, and until after they have rebelled they cannot become conscious”Ή να χρησιμοποιείς δυο λέξεις που η μια αναιρεί την άλλη: “War is peace”, “Freedom is slavery”.
°      Διαστρέβλωση της αλήθειας και Ψέματα : “Party is the guardian of democracy” Η κεντρική ιδέα είναι : Lies until the lie became the truth; Truth is whatever the Party holds to be truth. If all accepted the lie which the Party imposed—if all records told the same tale—then the lie passed into history and became truth.
°      Αλλοίωση της Ιστορίας, as a caption ran:  “Who controls the past controls the future, who controls the present controls the past” που σημαίνει ότι:  All history was soon to be a palimpsest, scraped clean and reinscribed exactly as often as was necessary.
°      Εθνικό παραμύθι περί εξωτερικών εχθρών: “War is peace” δηλαδή αρκεί να πλάσεις εξωτερικούς κινδύνους για να ονομάσεις κάθε αντίδραση προδοσία και να εξασφαλίσεις πολιτική ειρήνη.
°      Φίμωση της αντίθετης άποψης. Η κομματική γραμμή είναι: “Defending democracy involves destroying all independence of thought and speech”
°     Πλύση εγκεφάλου, “Tearing human minds to pieces and putting them together again in new shapes believing that 2 + 2 = 5. If that is granted, all else follows; to say that two plus two make four is Freedom
°       Προειδοποιήσεις και Απειλές: “Big Brother is Watching You”, “Τhought-crime does not entail death. Τhought-crime IS death”, “Freedom is slavery” Με λίγα λόγια σε παρακολουθούμε και αν σου μπουν ιδέες να θέλεις να σκέπτεσαι και να είσαι ελεύθερος, σε περιμένει η στέρηση της ελευθερίας σου και σίγουρος θάνατος.
°      Έλεγχος, “love, or friendship, or joy of living, or hate, or just be happy and not give a damn for anything, for them too, that is Freedom.”
         Δεν έχει νόημα η απορία “I understand HOW. I do not understand WHY”. Η απάντηση είναι αυτονόητη: “The Party seeks power entirely for its own sake, not interested in the good of others, interested solely in power, pure power. Power is not a means; it is an end. No one ever seizes power with the intention of relinquishing it. Power is not a means; it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship. The object of power is power”
 “Final  warning. If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face - forever. Don’ t let it happen. It depends on you. Even if you are a minority of one it does not make you wrong”
Σας φαντάζομαι να διαβάζετε και μουρμουρίζω: “So maybe I am not a lonely ghost uttering a truth that nobody would ever hear ”
Β. Η Animal Farm υποδέχεται το “1984” (τελικό κείμενο) 
 Την  σκέψη μου γεμίζει ο George Orwell και τις λέξεις μου τις κυριεύουν οι λέξεις του, λέξεις αυστηρά πειθαρχημένες, λιτές σχεδόν τρομακτικές. Έστω και δύσκολα, βάζω σε μια τάξη σκέψεις και λέξεις και  γράφω πώς στην “Φάρμα των ζώων” ήρθε με νταούλια και χορούς το “1984” 
Τα γουρούνια είπαν απλά ότι «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα» και διεκδίκησαν την εξουσία. Το κομμουνιστικό τους παρελθόν άφηνε υποψίες για καθεστωτισμό και αυθαιρεσία, αλλά εύκολα εξαπάτησαν τα άλλα ζώα αφού υπόσχονταν μεγάλο φαγοπότι και άλλα ευχάριστα. Και οι μάζες που προτιμούν την ευδαιμονία από την ελευθερία ψήφισαν Γουρούνια. Έτσι το “1984” ενέσκηψε στην “Φάρμα των ζώων ”.

Tα γουρούνια τσιρίζοντας αγενώς εγκαταστάθηκαν μεγαλοπρεπώς στην εξουσία, ενώ τα υπόλοιπα ζώα τραγουδούσαν  «Ζώα της χώρας, ένα χρυσό μέλλον έρχεται». Φυσικά το χρυσό μέλλον δεν ήρθε, αλλά τουλάχιστον είχαν την αυταπάτη ότι έχουν «αξιοπρέπεια», γιατί - έλεγαν μεταξύ τους τα ζώα - μπορεί να πεινούσαν, αλλά τουλάχιστον δεν τάιζαν  τους τυράννους  τους· μπορεί να δούλευαν σκληρά αλλά δούλευαν για τους εαυτούς τους.

Τα γουρούνια από την πρώτη στιγμή ενστικτωδώς είχαν δείξει την εχθρότητά τους για την παιδεία. Αποφάσισαν όμως να λύσουν το πρόβλημα κατά φάσεις, ώστε στο τέλος να μην διδάσκεται ούτε τέχνη, ούτε λογοτεχνία, ούτε επιστήμη, ενώ όλο το βάρος θα έπεφτε στην Νέα Γλώσσα.

Η Νέα Γλώσσα είναι ένα ολόκληρο Πρόγραμμα: Κάθε έννοια θα χρειάζεται μόνο μια λέξη για να εκφραστεί. Κάθε λέξη θα έχει  μια αυστηρά οριοθετημένη σημασία, ενώ όλες οι άλλες σημασίες της θα διαγραφούν και θα ξεχαστούν. Όλες οι λέξεις εκτός από τις βασικές θα εξαλειφθούν. Είναι ωραίο πράγμα - έλεγε το πρόγραμμα - να καταστρέφεις λέξεις, γιατί έτσι οδηγείσαι στον τελικό σκοπό, δηλαδή κανείς να μη μπορεί να περιπέσει στο έγκλημα της ελεύθερης σκέψης. Το σκεπτικό είναι απλό: όταν δεν υπάρχουν οι λέξεις, το εύρος της σκέψης θα στενεύει μέχρι που θα απαλειφθεί· έτσι αυτομάτως θα  απαλειφθεί και  ο κίνδυνος  της  ελεύθερης σκέψης που  αποτελεί θανάσιμο έγκλημα.

Η ολοκλήρωση του Προγράμματος της Νέας Γλώσσας θα διαρκέσει για χρόνια και θα ξεπεράσει τα χρονικά όρια μιας ή δυο γενεών. Κάθε χρόνο θα υπάρχουν όλο και λιγότερες λέξεις και κατά συνέπεια το εύρος της συνειδητοποίησης των πραγμάτων θα γίνεται όλο και μικρότερο. Το αργότερο μέχρι το 2050 κανείς δεν θα πρέπει να μπορεί να καταλάβει αυτά που λέγονται και γράφονται σήμερα. Όλο το περιβάλλον της ανθρώπινης σκέψης θα είναι διαφορετικό· δεν θα υπάρχει σκέψη όπως την εννοούμε σήμερα. Για το Κόμμα πολιτικώς ορθό είναι να μη υπάρχει σκέψη.

 Πολιτικώς ορθό επίσης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, είναι να μην υπάρχει πολιτική συνείδηση. Γιατί οι άνθρωποι όταν αποκτήσουν πολιτική συνείδηση επαναστατούν και ακόμη είναι γνωστό ότι μέσα στον επαναστατικό ενθουσιασμό ακόμη και αυτοί που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν αμέτοχοι και αδιάφοροι μπορεί να αποκτήσουν πολιτική συνείδηση· και τότε το καθεστώς κινδυνεύει.

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Πολιτικής Απάθειας τα γουρούνια θα πρέπει άμεσα να διαχειριστούν την Σκέψη, το Συναίσθημα, τη Συνείδηση, την Μνήμη, τα Ένστικτα, την Αντίδραση των ζώων, επιστρατεύοντας τους τρόπους των γουρουνιών,  δηλαδή:  
- Αμάθεια, καθότι όπως έλεγε και το κομματικό σλόγκαν “Η άγνοια είναι δύναμη”, εννοείται δύναμη του Κόμματoς.
- Διγλωσσία. Δηλαδή  το κομματικό γουρούνι πρέπει να υποστηρίζει ταυτόχρονα δύο απόψεις που η μια να αναιρεί την άλλη, για παράδειγμα “Ο όχλος όσο δεν έχει πολιτική συνείδηση δεν θα επαναστατήσει και όσο δεν επαναστατεί δεν θα έχει αποκτήσει πολιτική συνείδηση ” Μια άλλη μορφή διγλωσσίας είναι να χρησιμοποιεί στην ίδια πρόταση δύο λέξεις που η μία αντιφάσκει την άλλη όπως στο σλόγκαν “Η ελευθερία είναι δουλεία“  Με αυτό τον τρόπο το γουρούνι εξουδετερώνει την λογική και πουλά όποιο παραμύθι θέλει.
-Διαστρέβλωση της αλήθειας και ψέματα. Ψέματα μέχρι που το ψέμα να είναι η μόνη αλήθεια, όπως στο σύνθημα “Το Kόμμα είναι φρουρός της δημοκρατίας”. Αλήθεια πρέπει να θεωρείται ό, τι ανακοινώνεται στα κυβερνητικά non papers. Το σκεπτικό είναι απλοϊκά σατανικό: Αν το ψέμα επαναλαμβάνεται διαρκώς από πολλούς και διαφορετικούς πομπούς – παπαγαλάκια  που θα λένε το ίδιο παραμύθι, τότε το ψέμα περνάει σαν μοναδική αλήθεια, γίνεται γεγονός. 
- Αλλοίωση της Ιστορίας. Η Ιστορία πρέπει να σβηστεί και να ξαναγραφτεί μια και δυο και όσες φορές χρειαστεί· άλλωστε όποιος έχει σήμερα την εξουσία μπορεί, χρησιμοποιώντας τα μέσα προπαγάνδας και τα σχολικά βιβλία, να παρουσιάζει το παρελθόν όπως θέλει και κατά συνέπεια να διαπλάθει τις συνειδήσεις όπως τον συμφέρει, με απώτερο στόχο να ελέγξει το μέλλον.
- Δημιουργία κλίματος εξωτερικής απειλής ώστε κάθε αντιπολιτευτική κίνηση να θεωρείται εθνική προδοσία. “Ο πόλεμος είναι ειρήνη” έλεγε το σύνθημα και με την λέξη ειρήνη εννοούσε λογοκρισία και απαγορεύσεις για λόγους εθνικής ασφαλείας εν καιρώ πολέμου.
- Φίμωση της αντίθετης άποψης και έλεγχος των μέσων ενημέρωσης. Το μήνυμα της καμματικής προπαγάνδας είναι σαφέστατο: “Για να υπερασπιστείς την δημοκρατία να καταστρέψεις την ανεξαρτησία σκέψης και λόγου”, εννοεί την δημοκρατία τύπου σοβιέτ.
-Πλύση εγκεφάλου. Το ανθρώπινο μυαλό πρέπει να διαλυθεί και να ξανασυναρμολογηθεί  μέχρι που να πιστεύει ότι 2 + 2 = 5. Αυτό είναι κορυφαία επιδίωξη και προϋπόθεση για όλα τα άλλα. Το να εξακολουθεί κάποιος να πιστεύει ότι δύο και δύο κάνουν τέσσερα σημαίνει ότι είναι ελεύθερος, άρα επικίνδυνος για το κόμμα.
- Προειδοποιήσεις και Απειλές. Πρόσεχε τα συνθήματα: “Ο μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί”, “Η ελευθερία της σκέψης δεν ενέχει θανάσιμο κίνδυνο, σημαίνει θάνατο”, “Η ελευθερία είναι δουλεία” Αν τα συνδυάσεις όλα μαζί σημαίνουν ότι ο καθένας είναι υπό παρακολούθηση και αν του μπουν ιδέες να θέλει να σκέπτεται και να είναι ελεύθερος, τον περιμένει η στέρηση της ελευθερίας του και θάνατος (που δεν θα είναι γρήγορος).
- Έλεγχος του συναισθήματος, γιατί όταν κάποιος αγαπάει, μισεί, χαίρεται τη ζωή, είναι ευτυχισμένος και αδιαφορεί για τα γουρούνια και το σύστημα ολόκληρο, τότε σημαίνει ότι είναι ελεύθερος, άρα επικίνδυνος.

Απώτατος και υπέρτατος στόχος των γουρουνιών η εξουσία. Το κόμμα θέλει την εξουσία για να την χρησιμοποιήσει προς όφελός του, ούτε το νοιάζει το γενικό καλό, ούτε οι άλλοι όλοι, μόνο η εξουσία, απλά η εξουσία, αποκλειστικά η εξουσία.  Η εξουσία δεν είναι το μέσον, είναι ο σκοπός. Την εξουσία δεν θα την παραδώσουν ποτέ με την θέλησή τους. Κανείς ποτέ δεν το έχει κάνει. Δεν εγκαθιστούν σήμερα ένα δικτατορικό καθεστώς για να περιφρουρήσουν την επανάσταση. Κάνουν την επανάσταση για να εγκαθιδρύσουν δικτατορία. Ο μοναδικός σκοπός είναι η εξουσία.

Μια τελευταία προειδοποίηση: Για να πάρεις μια ιδέα για το πώς προδιαγράφεται το μέλλον σου να φανταστείς μια μπότα βαριά πάνω στο πρόσωπό σου – για πάντα. Μην επιτρέψεις να συμβεί. Από σένα εξαρτάται. Αγωνίσου, ακόμη κι αν είσαι ένας απέναντι σε πολλούς,  αυτό δε σημαίνει ότι εσύ έχεις άδικο κι εκείνοι δίκιο.


Αν έχεις διαβάσει αυτό το κείμενο μέχρι το τέλος, τότε ίσως ο Orwell κι άλλοι κι εγώ να μην είμαστε μοναχικά θλιβερά φαντάσματα που λένε αλήθειες που δεν θα ακούσει κανείς.

ΖΕΤΤΗ ΒΑΡΔΑΚΗ