Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο διάλογος των Μηλίων σε σημερινή γλώσσα. 
Άλλωστε και ο αγαπημένος μου Θουκυδίδης τα έγραψε όπως περίπου πίστευε ότι ειπώθηκαν. 

Αθηναίοι πρέσβεις: Θέλατε διάλογο κορυφής. Δεχθήκαμε. Ας κάνουμε, λοιπόν, διάλογο.
Μηλίων εκπρόσωποι: Τι διάλογο να κάνουμε όταν εσείς έχετε προδιαγράψει το μέλλον μας, ή καταστροφή ή υποταγή.
Αθηναίοι: Αν αυτό πιστεύετε, σταματάμε.
Μήλιοι: Ξέρουμε ότι μιλάμε για τη σωτηρία μας, γι’ αυτό ας συνεχίσουμε.
Αθηναίοι: Ας αφήσουμε τα προσχήματα. Ξέρετε και ξέρουμε και όλοι αποδέχονται, πως το δίκαιο ισχύει μεταξύ ίσων, αλλιώς οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει  η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται.
Μήλιοι: Αυτό δεν σας συμφέρει γιατί μπορεί να βρεθείτε εσείς κάποτε στη θέση του αδύνατου.
Αθηναίοι: Αυτό θα συμβεί μόνο αν δεν προστατέψουμε την ηγεμονική μας θέση, αλλά αυτό είναι δικό μας θέμα. Εδώ ήρθαμε γιατί συμφέρει και εμάς  να σωθείτε ερχόμενοι κάτω από την προστασία της Αθηναϊκής ηγεμονίας και εσάς να σώσετε με αυτόν τον τρόπο την πόλη σας. Έχουμε κοινό συμφέρον.
Μήλιοι: Ποιο κοινό συμφέρον, όταν αυτό που προτείνετε σημαίνει ότι εμείς θα γίνουμε δούλοι κι εσείς κύριοί μας;
Αθηναίοι: Υπάρχει κοινό συμφέρον, γιατί εσείς δεν θα καταστραφείτε κι εμείς, αν δεν σας καταστρέψουμε, θα αποκομίσουμε κέρδος.
Μήλιοι: Δηλαδή αποκλείεται να δεχθείτε ουδετεροφιλία;
Αθηναίοι: Αποκλείεται, γιατί η φιλία σας μπορεί να μας βλάψει περισσότερο από το μίσος σας, αφού η φιλία σας θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τους υπηκόους μας σαν δείγμα αδυναμίας να σας επιβληθούμε δια της βίας, ενώ το μίσος σας θα είναι απόδειξη της δύναμης μας.
Μήλιοι: Μα δεν είναι ίδια η δική μας περίπτωση και η δική τους.
Αθηναίοι: Όχι είναι χειρότερη. Γιατί είναι ζήτημα όχι μόνο δύναμης αλλά και ασφάλειας για εμάς να υποτάξουμε εσάς τους πιο αδύνατους που μάλιστα μας εναντιώνεστε σ’ ένα πεδίο που θεωρούμαστε κυρίαρχοι.
Μήλιοι: Ας μην αναφερθούμε στο τι είναι δίκαιο και τι άδικο, γιατί δεν συζητάτε επ’ αυτού. Ας μιλήσουμε πάνω στο συμφέρον. Πώς σας συμφέρει μια ενέργεια που θα στρέψει εναντίον σας ακόμη κι αυτούς που σήμερα δεν είναι εχθροί σας από φόβο μήπως κάποτε πάθουν τα ίδια; Πώς θα σας επιφέρει ασφάλεια μια ενέργεια που θα ενισχύσει το στρατόπεδο των αντιπάλων σας;
Αθηναίοι: Εμείς θέλουμε να προλάβουμε κινδύνους από απερίσκεπτες ενέργειες των υπηκόων μας.
Μήλιοι: Κι εμείς δεν θέλουμε να φανούμε δειλοί, αλλά θέλουμε να προστατέψουμε την ελευθερία μας όσο είμαστε ακόμη ελεύθεροι.
Αθηναίοι: Δεν είναι θέμα δειλίας, όταν ο αντίπαλος είναι τόσο ισχυρότερος. Είναι θέμα σωτηρίας της πατρίδας σας.
Μήλιοι: Όσο αγωνιζόμαστε υπάρχει ελπίδα.
Αθηναίοι: Μην εμπιστευτείτε τη μοίρα σας που κρέμεται σε μια κλωστή σε αβέβαιες ελπίδες που θα σας καταστρέψουν.
Μήλιοι: Εμπιστευόμαστε την τύχη μας στους θεούς που βοηθούν τους δίκαιους απέναντι στους άδικους και στους Λακεδαιμονίους που θα μας βοηθήσουν λόγω συγγένειας. Δεν είναι λοιπόν παράλογο το θάρρος μας.
Αθηναίοι: Δεν αισθανόμαστε ότι διαπράττουμε αδικία στα μάτια των θεών γιατί και μεταξύ τους και στη φύση το δίκαιο το επιβάλλει ο ισχυρός. Έτσι το βρήκαμε έτσι κάνουμε κι εσείς το ίδιο θα κάνατε αν είσαστε δυνατοί. Όσο για τους Λακεδαιμονίους είστε ανόητοι να πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν. Αυτοί θεωρούν έντιμο και δίκαιο ό,τι τους συμφέρει.
Μήλιοι: Ακριβώς γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν.
Αθηναίοι: Δεν καταλαβαίνετε ότι για τους Λακεδαιμόνιους συμφέρον είναι η ασφάλειά τους, ενώ το δίκαιο και το έντιμο εγκυμονούν κινδύνους που δεν είναι διατεθειμένοι να αποτολμήσουν;
Μήλιοι: Στην περίπτωσή μας ο κίνδυνος για τους Λακεδαιμονίους δεν είναι μεγάλος.
Αθηναίοι: Για τους Λακεδαιμονίους το θέμα δεν είστε εσείς αλλά ότι δεν έχουν τόση εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους ώστε να τα βάλουν μαζί μας σε χώρο όπου έχουμε σαφή υπεροχή.
Μήλιοι: Μπορεί να καλέσουν κι άλλους και να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης και τότε να πρέπει να αγωνιστείτε για τον εαυτό σας.
Αθηναίοι: Είπαμε να μιλήσουμε για τη σωτηρία της πατρίδας σας κι εσείς για το θέμα αυτό δεν μιλάτε σαν λογικοί άνθρωποι. Εμείς θα αποσυρθούμε και στο μεταξύ εσείς φροντίστε να σκεφθείτε κάτι λογικό. Προσέξτε μη σας παρασύρει η λέξη ντροπή σε πραγματικές ντροπές και συμφορές. Δεχθείτε τους λογικούς μας όρους και μη θέλετε να φανείτε ανώτεροι αλλά συνετοί απέναντι στους δυνατότερους.
Μήλιοι (μετά από σύντομη διαβούλευση μεταξύ τους):  Δεν αλλάζουμε γνώμη, έχουμε εμπιστοσύνη στην τύχη, στους θεούς και στους Λακεδαιμονίους, σας προτείνουμε όμως να  είμαστε φίλοι και να φύγετε  αφού κάνουμε  συνθήκη ωφέλιμη και για τους δυο μας.
Αθηναίοι: Στηρίζεστε σε μελλοντικές ελπίδες και δεν βλέπετε την πραγματικότητα. Τα παίξατε όλα για όλα και θα τα χάσετε όλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου