Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μη αγαπητοί μου κουλτουριάρηδες, που δεν χάνετε ευκαιρία
να στηλιτεύσετε τα γεγονότα.

Ανάμεσα στα πολλά που σας κάνουν να νιώθετε παραγκωνισμένοι είναι ότι το κοινό παρακολουθεί με συγκίνηση, ακόμη και έκσταση, καλλιτεχνικές παραγωγές ξένες προς την ελληνική πολιτιστική και καλλιτεχνική παιδεία που με νύχια και δόντια ελέγχετε. Πού βρίσκετε το περίεργο; Το ελληνικό κοινό, όπως όλοι οι άνθρωποι, νιώθει την ψυχική παρόρμηση να συμμετέχει σ’ αυτό που του έχει λανσαριστεί ως σπουδαίο και μεγάλο.
Και βέβαια στις συχνές μιντιακές σας εμφανίσεις δεν χάνετε την ευκαιρία να εξαπολύσετε δριμεία κριτική για να απαξιώσετε την πολιτιστική αξία τέτοιων καλλιτεχνικών γεγονότων, ξεχνώντας  ότι η βεβιασμένη γενίκευση είναι επισφαλής και ότι το πιθανότερο είναι ανάμεσα στα πολλά να υπάρχουν κάποια που θα έχουν μηνύματα και θα εμπνεύσουν ιδέες, πίστη, πάθη και οραματισμούς.
    Για το τέλος φυλάτε πάντοτε το πιο χαζό, κάνετε μια πολεμική δήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης και της επαπειλούμενης πολιτισμικής «ομοιογενοποίησης». Σαν να μη καταλαβαίνετε, άνθρωποι του πνεύματος εσείς, ότι η παγκοσμιοποίηση και η άμεση πολιτισμική αλληλεπίδραση είναι φυσικά φαινόμενα που δημιούργησε η τεχνολογία. Για να σας το πω απλά, αν, τελείως υποθετικά, αν λέω, αν σήμερα κάποιος από σας δημιουργούσε κάτι πραγματικά καινούργιο και σημαντικό, αυτό μέσω διαδικτύου θα γινόταν ακαριαίως γνωστό και πρότυπο μίμησης παγκοσμίως. Έτσι, είτε το θέλατε είτε όχι, θα είχατε συμβάλει άμεσα στην πολιτισμική ομοιομορφοποίηση! Συγχαρητήρια λοιπόν, αύριο μπορείτε ασφαλώς να δηλώσετε ότι είσθε εναντίον της βροχής, αλλά δεν θα σταματήσει να βρέχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου